W niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs.
Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.
Składniki na 30 malutkich babeczek:
Kruche ciasto:
250 g mąki;
100 g masła;
1 jajko;
1 łyżka śmietany 18%;
sól.
Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni.
Farsz pieczarkowo-serowy:
200 g pieczarek;
100 g sera żółtego;
szczypior;
koperek;
sól, pieprz, ostra papryka,
łyżeczka masła.
Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami. Dodajemy posiekany szczypior i koperek. Wypełniamy farszem babeczki i gotowe.
Smacznego!!!
Przepis bierze udział w akcji:
uwielbiam ser i pieczarki. Ładne są takie malutkie, w sam raz na entrée :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam to połączenie. Czasem robię sałatkę z pieczarek i sera i jest pyszna. Muszę przepis na nią tu wrzucić.
UsuńDziękuję za komentarz.
:)
Ja dokładnie takie same robiłam na sylwestra - poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe foremki:P
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa takie babeczki... zwłaszcza na imprezkę. A to, że gotujemy podobnie to się nazywa - pokrewieństwo... smaków :)
UsuńWitam
UsuńCzy to nadaje sie jako zimna przekąska?
Jak najbardziej. Właśnie tak je podawałam. Polecam :)
Usuń