poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.

W niedzielę wpaść mieli znajomi. Po świątecznym szaleństwie nie chciało mi się przygotowywać kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs.






Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem.
Składniki na 30 malutkich babeczek:

Kruche ciasto:
250 g mąki;
100 g masła;
1 jajko;
1 łyżka śmietany 18%;
sól.

Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką - idealnie dopasowane i ładnie wykończone) kółeczka. Wylepiamy nimi foremki, nakłuwamy ciasto i pieczemy około 20 min., w temperaturze 160 stopni.



Farsz pieczarkowo-serowy:
200 g pieczarek;
100 g sera żółtego;
szczypior;
koperek;
sól, pieprz, ostra papryka,
łyżeczka masła.

Starte na tarce o dużych oczkach pieczarki smażymy na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Studzimy. Ser również ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami. Dodajemy posiekany szczypior i koperek. Wypełniamy farszem babeczki i gotowe.

Smacznego!!!

Przepis bierze udział w akcji:


6 komentarzy:

  1. uwielbiam ser i pieczarki. Ładne są takie malutkie, w sam raz na entrée :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam to połączenie. Czasem robię sałatkę z pieczarek i sera i jest pyszna. Muszę przepis na nią tu wrzucić.
      Dziękuję za komentarz.
      :)

      Usuń
  2. Ja dokładnie takie same robiłam na sylwestra - poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe foremki:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna sprawa takie babeczki... zwłaszcza na imprezkę. A to, że gotujemy podobnie to się nazywa - pokrewieństwo... smaków :)

      Usuń
    2. Witam
      Czy to nadaje sie jako zimna przekąska?

      Usuń
    3. Jak najbardziej. Właśnie tak je podawałam. Polecam :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...