We wtorek spotkałam się z Asią i Justyną, tym razem u mnie.
Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy!
Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!!
:)
A od strony kulinarnej były:
sałatka z krewetkami,
pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi,
i ciasto czekoladowe (bez mąki).
Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu."
Dziś przepis na pierożki:
Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi.
Składniki:
Na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania;
1 szkl. ciepłego mleka;
10 g świeżych drożdży;
1 łyżka oliwy z oliwek;
szczypta soli.
Na farsz:
250 g boczniaków;
cebula;
3 ząbki czosnku;
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki;
50 g orzechów włoskich;
1 łyżeczka octu balsamicznego;
1 łyżeczka masła;
1 łyżeczka oliwy z oliwek;
sól, pieprz.
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego;
3 gałązki świeżego tymianku;
sól, pieprz.
Drożdże rozrabiamy z mlekiem i odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku.
Smacznego!!!
Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku.
Smacznego!!!
Przy okazji przypominam o akcji: Boczniak rządzi, do której wszystkich serdecznie zapraszam.
Boczniak rządzi!
Boczniak rządzi!
Przepis bierze również udział w akcji:
mmm pierożki drożdżowe uwielbiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni!!!
UsuńZdziwiły mnie te orzechy w farszu. Ciekawe jak smakują, bo prezentują się niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo lubię orzechy w "obiedzie". Polecam również: http://miksturownik.blogspot.com/2012/10/roladki-z-kurczaka-z-orzechami-i.html
Usuńwyborne danie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno jest warte polecenia. :)
UsuńPozdrawiam!!!
bardzo smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest fantastyczne i wykorzystam je nie tylko do tego farszu - choć farsz też wart jest powtórzenia.
UsuńPozdrawiam!!!