wtorek, 15 stycznia 2013

Po prostu kopytka...

Zawsze wydawało mi się, że dania typu kopytka czy kluski śląskie są mega pracochłonne... Nic bardziej mylnego :)
Nie można zapomnieć o uczuciu satysfakcji, gdy wszyscy się nimi zajadają.

Kopytka z sosem pieczarkowym i serem.




Kopytka.
Składniki dla 4 osób:
700 g ziemniaków;
150 g mąki + mąka do podsypania;
1 jajko;
1/2 łyżeczki soli.

Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Starannie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy wałek o szerokości 1,5 - 2 cm, kroimy w 2 - 3 cm kawałki. Gotujemy partiami we wrzątku z solą.


Smacznego!!!





3 komentarze:

  1. do tej pory kopytka jadłam tylko na słodko, kluski śląskie uwielbiam .. z dziurką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. yhm... polane masełkiem i posypane cukrem... BAJKA!!! A kluski ślaskie też niedługo przetestuję. Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. mniam :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...