Zawsze wydawało mi się, że dania typu kopytka czy kluski śląskie są mega pracochłonne... Nic bardziej mylnego :)
Nie można zapomnieć o uczuciu satysfakcji, gdy wszyscy się nimi zajadają.
Kopytka z sosem pieczarkowym i serem. |
Kopytka.
Składniki dla 4 osób:
700 g ziemniaków;
150 g mąki + mąka do podsypania;
1 jajko;
1/2 łyżeczki soli.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Starannie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy wałek o szerokości 1,5 - 2 cm, kroimy w 2 - 3 cm kawałki. Gotujemy partiami we wrzątku z solą.
Smacznego!!!
do tej pory kopytka jadłam tylko na słodko, kluski śląskie uwielbiam .. z dziurką :)
OdpowiedzUsuńyhm... polane masełkiem i posypane cukrem... BAJKA!!! A kluski ślaskie też niedługo przetestuję. Pozdrawiam!!!
Usuńmniam :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń