piątek, 31 maja 2013

Ciasto cytrynowe.

Bardzo lubię ciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. 
Proste i naprawdę smaczne.



Ciasto cytrynowe.
Składniki na formę 30 x 10cm:
250 g margaryny/masła;
3/4 szkl. cukru;
4 jajka;
2 szkl. mąki;
1 cytryna;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu dodajemy sok ze skórką z cytryny i pozostałą mąkę. Dokładnie łączymy składniki.
Do formy wyłożonej papierem przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min.

Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polałam cytrynowym lukrem.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. mmm próbowałam kiedyś.. przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis spisany, idziemy piec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tak myślałam, że przeoczyłam informację o wielkości formy :)
    dlatego moja wersja wyszła nieco "płaska" ale PYYYYYSZNA!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj - przepis jest na keksówkę... Staram się podawać rozmiar formy jeśli jest inny niż "standardowy".

      Usuń
  5. fajny przepis :), wygląda na łatwy, a tak marzy mi się ciasto cytrynowe ...

    OdpowiedzUsuń
  6. maki 1 szklanka czy 2 szklanki?


    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...