poniedziałek, 25 marca 2013

Wielkanocnych przepisów zbiór, czyli przypomnienie tego co już było :)

Wielkimi krokami zbliżają się święta.
 Dlatego dziś przedstawiam Wam zbiór kilku przepisów, które mogą się przydać w najbliższym czasie.



Są to przepisy archiwalne:


Sałatka warstwowa z porem i wędliną.




Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo, 
puszka kukurydzy, 
200 g startego żółtego sera, 
200 g szynki konserwowej/ polędwicy drobiowej/ wędzonego filetu z indyka itp. :)
2 średnie pory, 
8 plastrów ananasa, 
majonez ilość według upodobań, mi wystarcza mały słoik. 


Jaja, wędlinę, ananasa kroimy w kostkę. Po dokładnym umyciu jasną część porów kroimy w krążki (ja je delikatnie solę, żeby zmiękły).

W naczyniu układamy warstwowo: 

1. jaja;
2. kukurydzę,
3. pory,
4. wędlinę,
5. ananasa.
Każdą warstwę przekładamy majonezem, ja robię to dość oszczędnie, bo nie lubię dużej ilości majonezu.
Na wierzch wysypujemy starty ser żółty. Przystrajamy.... jak chcemy ;)



Poza odrobiną soli do porów, nie dodaję żadnych innych przypraw. Zdziwiło mnie to jak dostałam przepis, ale rzeczywiście nie ma takiej potrzeby.


Babka parzona

Składniki:

4 jaja;
1 szkl. cukru;
2 szkl. mąki;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
250 g margaryny; 
kilka kropli aromatu np. pomarańczowego/waniliowego;
3 - 4 łyżki kakao.


Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :)

Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku.

Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy.


Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Sernik krówkowo - kokosowy.

Składniki:

Masa serowa:
750 g sera mielonego;
3 jaja;
5 łyżek cukru;
kilka kropli olejku waniliowego;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
400 g (puszka) masy krówkowej (ja użyłam krówkowej z kokosem);
1/2 szkl. śmietanki 30%;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
4 łyżki wiórek kokosowych;
(mąkę i wiórki można zastąpić budyniem kokosowym).

Spód:
220 g herbatników;
100 g rozpuszczonego masła;
4 łyżki wiórek kokosowych.

Do przybrania:
3 łyżki masy krówkowej;
1/4 szkl. śmietanki 30%;
wiórki kokosowe.


Przygotowanie spodu:
Herbatniki mielimy na "pył" w blenderze. Łączymy z rozpuszczonym masłem i dodajemy wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. A powstałą mieszanką wykładamy formę i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:
Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i cukier waniliowy. A następnie olejek waniliowy, masę krówkową (odkładamy 3 łyżki na dekorację) i śmietankę. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe lub budyń kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie, ale na najniższych obrotach.
Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy godzinę - aż wierzch zbrązowieje.
Sernika nie wyciągamy od razu - pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.

Z pozostawionej masy krówkowej i śmietanki robimy polewę na ciasto - po prostu mieszamy obydwa składniki ze sobą. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe.

Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Farsz do jajek.

Składniki:
6 jaj;
50 g sera żółtego;
50 g szynki;
1 łyżka szczypiorku; 
2 łyżki majonezu;
1/2 łyżki kurkumy;
sól, pieprz. 


Ser i szynkę kroimy bardzo, bardzo drobniutko. Majonez mieszamy z solą, pieprzem i kurkumą. Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Rozdrabniamy je widelcem. Wszystkie składniki łączymy razem. I układamy na jajkach.


Sernik z pianką 

Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki;
1/4 szkl. śmietany kwaśnej;
100 g margaryny;
3 żółtka;
1/2 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
kakao.

Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao.

Masa serowa:
1 kg mielonego sera;
3/4 szkl. oleju;
1 szkl. cukru;
2 budynie śmietankowe/waniliowe;
1/2 l mleka;
aromat śmietankowy/waniliowy/migdałowy;
2 całe jajka;
4 żółtka.

Cukier ubijamy z olejem, dodajemy jajka i żółtka oraz aromat. Wsypujemy budyń i wlewamy mleko - dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy, ale niezbyt długo (serniki tego nie lubią :) )
Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni.

Pianka:
białka pozostałe z ciasta i masy serowej;
1 szkl. cukru.

Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia.


2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...