Wielkimi krokami zbliżają się święta.
Dlatego dziś przedstawiam Wam zbiór kilku przepisów, które mogą się przydać w najbliższym czasie.
Są to przepisy archiwalne:
Są to przepisy archiwalne:
Sałatka warstwowa z porem i wędliną.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
puszka kukurydzy,
200 g startego żółtego sera,
200 g szynki konserwowej/ polędwicy drobiowej/ wędzonego filetu z indyka itp. :)
2 średnie pory,
8 plastrów ananasa,
majonez ilość według upodobań, mi wystarcza mały słoik.
Jaja, wędlinę, ananasa kroimy w kostkę. Po dokładnym umyciu jasną część porów kroimy w krążki (ja je delikatnie solę, żeby zmiękły).
W naczyniu układamy warstwowo:
1. jaja;
2. kukurydzę,
3. pory,
4. wędlinę,
5. ananasa.
Każdą warstwę przekładamy majonezem, ja robię to dość oszczędnie, bo nie lubię dużej ilości majonezu.
Na wierzch wysypujemy starty ser żółty. Przystrajamy.... jak chcemy ;)
Poza odrobiną soli do porów, nie dodaję żadnych innych przypraw. Zdziwiło mnie to jak dostałam przepis, ale rzeczywiście nie ma takiej potrzeby.
Babka parzona
Składniki:
4 jaja;
1 szkl. cukru;
2 szkl. mąki;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
250 g margaryny;
1 szkl. cukru;
2 szkl. mąki;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
250 g margaryny;
kilka kropli aromatu np. pomarańczowego/waniliowego;
3 - 4 łyżki kakao.
3 - 4 łyżki kakao.
Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku.
Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy.
Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Sernik krówkowo - kokosowy.
Masa serowa:
750 g sera mielonego;
3 jaja;
5 łyżek cukru;
kilka kropli olejku waniliowego;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
400 g (puszka) masy krówkowej (ja użyłam krówkowej z kokosem);
1/2 szkl. śmietanki 30%;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
4 łyżki wiórek kokosowych;
(mąkę i wiórki można zastąpić budyniem kokosowym).
Spód:
220 g herbatników;
100 g rozpuszczonego masła;
4 łyżki wiórek kokosowych.
Do przybrania:
3 łyżki masy krówkowej;
1/4 szkl. śmietanki 30%;
wiórki kokosowe.
Przygotowanie spodu:
Herbatniki mielimy na "pył" w blenderze. Łączymy z rozpuszczonym masłem i dodajemy wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. A powstałą mieszanką wykładamy formę i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i cukier waniliowy. A następnie olejek waniliowy, masę krówkową (odkładamy 3 łyżki na dekorację) i śmietankę. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe lub budyń kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie, ale na najniższych obrotach.
Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy godzinę - aż wierzch zbrązowieje.
Sernika nie wyciągamy od razu - pozostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia.
Z pozostawionej masy krówkowej i śmietanki robimy polewę na ciasto - po prostu mieszamy obydwa składniki ze sobą. Na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe.
Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Farsz do jajek.
Składniki:
6 jaj;
50 g sera żółtego;
50 g szynki;
1 łyżka szczypiorku;
2 łyżki majonezu;
1/2 łyżki kurkumy;
sól, pieprz.
Ser i szynkę kroimy bardzo, bardzo drobniutko. Majonez mieszamy z solą, pieprzem i kurkumą. Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Rozdrabniamy je widelcem. Wszystkie składniki łączymy razem. I układamy na jajkach.
6 jaj;
50 g sera żółtego;
50 g szynki;
1 łyżka szczypiorku;
2 łyżki majonezu;
1/2 łyżki kurkumy;
sól, pieprz.
Ser i szynkę kroimy bardzo, bardzo drobniutko. Majonez mieszamy z solą, pieprzem i kurkumą. Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Rozdrabniamy je widelcem. Wszystkie składniki łączymy razem. I układamy na jajkach.
Sernik z pianką ♥
Ciasto:
2 szkl. mąki;
1/4 szkl. śmietany kwaśnej;
100 g margaryny;
3 żółtka;
1/2 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
kakao.
Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao.
Masa serowa:
1 kg mielonego sera;
3/4 szkl. oleju;
1 szkl. cukru;
2 budynie śmietankowe/waniliowe;
1/2 l mleka;
aromat śmietankowy/waniliowy/migdałowy;
2 całe jajka;
4 żółtka.
Cukier ubijamy z olejem, dodajemy jajka i żółtka oraz aromat. Wsypujemy budyń i wlewamy mleko - dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy, ale niezbyt długo (serniki tego nie lubią :) )
Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni.
Pianka:
białka pozostałe z ciasta i masy serowej;
1 szkl. cukru.
Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia.
o jak fajnie, wszystko w jednym miejscu! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się :)
OdpowiedzUsuń