poniedziałek, 3 czerwca 2013

Makaron z krewetkami w maśle i czosnku.

Rzadki - ze względu na alergię męża, gość na naszym stole, ale czasem się pojawia. 
Krewetki, bo o nich mowa, dziś w wersji z makaronem... w masełku z czosnkiem.... i pietruszeczka....

Pychotka!!!



Makaron z krewetkami w maśle i czosnku.
Składniki na 2 porcje:
250 g mrożonych krewetek;
200 g makaronu spaghetti;
ok. 3 - 4 łyżki masła;
1 ząbek czosnku (polskiego - innego... kilka :))
1/2 pęczka pietruszki;
sok z 1/2 cytryny;
sól, świeżo mielony pieprz.


Krewetki rozmrażamy. (Mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron.
Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy makaron, mieszamy i możemy podawać.

Smacznego!!!




1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na obiad:) Uwielbiam krewetki i ostatnio w takiej formie jadłem na Sardynii, z tym, że krewetki do makaronu podali w skorupce :)


    Zapraszam do siebie
    http://gotujebochce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...