wtorek, 6 sierpnia 2013

Chłodnik ogórkowy - idealny na nadchodzące upalne dni. Akcja Tydzień z Chłodnikami rozpoczęta!!!

Witam po dość długiej przerwie. 
O tym, że już rok minął od pierwszego wpisu przeczytacie w następnym poście. Będzie tam też mowa o małym konkursie. Polecam Waszej uwadze <3


Dziś próba okiełznania zawrotnej temperatury 34 stopni C w cieniu...
Oglądając prognozy pogody zrodził się w mej głowie pomysł na "Tydzień z Chłodnikami".
 Z racji tego, że w mojej szklarni ogóry obrodziły mocno, na pierwszy ogień poszedł chłodnik ogórkowy.



Jaki będzie następny?!? Nie wiem.
Jutro wybieram się na zakupy - to zobaczymy co się trafi :)



Chłodnik ogórkowy.
Składniki dla 4-6 osób:
ok. 1 kg. ogórków szklarniowych;
pęczek rzodkiewki;
pęczek koperku;
400 ml maślanki;
400 ml kefiru;
2 ząbki dobrego czosnku;
sól, świeżo mielony pieprz;
opcjonalnie: jajka.


Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można odlać wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło".
Możemy podawać z ugotowanymi na twardo jajami.

Smacznego!!!

... albo raczej chłodnego!!!


1 komentarz:

  1. na taki upał przepis idealny
    już zapisany w zakładkach, więc mam nadzieję, że się nie zdziwisz, gdyby pojawił się na moim blogu :) (3cwierci.blogspot.com)
    Pozdrawiam ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...