czwartek, 15 sierpnia 2013

Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie.


Dziś urodziny Julii Child
 - marzyło mi się przygotowanie na tę okazję kaczki według jej przepisu, ale niestety brakło mi czasu.
 Dlatego też postanowiłam przypomnieć przepis, który jest już na blogu, a mianowicie: Boeuf bourguignon.
Polecam Wam go z całego serca. Troszkę trzeba się napracować, ale efekt jest wart poświęcenia.




Wołowina w sosie z czerwonego wina.

Składniki na 4 osoby:

10 dkg słoniny;
2 łyżki oleju;
ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka);
1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry;
1/2 szkl. marchewki;
0,5 l. czerwonego wytrawnego wina;
2 szkl. bulionu wołowego;
1/2 szkl. pomidorów z puszki;
sól, świeżo mielony pieprz;
1 średni bukiet ziół:
* pietruszka,
* liść laurowy,
* łyżeczka suszonego tymianku,
* 3 goździki,
* 2 ziarnka ziela angielskiego,
* 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę.
do zagęszczenia sosu:
1 łyżka masła;
1 1/2 łyżki mąki.

Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że mięso należy osuszyć inaczej się nie zrumieni i jeszcze o tym, że musimy robić to partiami - jeśli wrzucimy za dużo mięsa to się też nie zrumieni... Olej jest w przepisie na wypadek gdyby brakło tłuszczu ze słoniny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem ze słoniną (na końcu wcale jej nie czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia z mięsem dodajemy pomidory i zioła zawinięte w gazę. Przykrywamy naczynie.

Ja wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - aby doprowadzić do wrzenia. Jak tylko pojawiły się bąbelki zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. I trzymałam tak około 2 godzin.

Gdy mięso jest już mięciutkie odcedzamy pozostały wywar - podgrzewamy - jeśli jest go dużo odparowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy "podprawę" czyli mąkę dobrze wymieszaną z masłem. Ten patent jest fantastyczny!!! Z wywaru, który nie wyglądał najlepiej zrobił: gęsty, aksamitny sos. Wyglądał i smakował bosko!!!
Oczywiście łączymy mięso i warzywa z sosem.

BON APPETIT!!!


,

W kuchni z Julią Child

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...