środa, 16 kwietnia 2014

Zakwas na żurek.

Jeśli jeszcze dziś nastawicie zakwas będzie akurat na świąteczny obiad.
Dziś przedstawiam Wam zakwas nr 1.  Niebawem ukaże się przepis nr 2.
:)




Zakwas na żur.
Składniki:
1 szkl. mąki żytniej;
1/4 szkl. otrębów owsianych;
1/4 szkl. płatków owsianych;
ok. 1/2 l ciepłej wody;
 liść laurowy;
2 ziela angielskie;
ząbek czosnku.

Do słoika lub kamionki wsypujemy mąkę, otręby i płatki. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Po wymieszaniu dodajemy czosnek i przyprawy. Przykrywamy lnianą ściereczką, tak aby zakwas miał dostęp powietrza. Pozostawiamy naczynie w ciemnym, ciepłym miejscu na 3 - 4 dni.


3 komentarze:

  1. Wiesz, że Twój zakwas (przynajmniej na pierwszym zdjęciu) ma oczy? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) A wiesz, że nie zauważyłam... ale to na szczęście ziele angielskie :p

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...