poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babka cytrynowa z makiem.

W zeszłym roku na święta przygotowałam pyszną babkę z makiem. Chciałam podzielić się z Wami tym przepisem. Niestety przepis wycięty z gazety zaginął...
Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak.





Babka cytrynowa z makiem.
Składniki:
4 jajka;
1 szkl. cukru;
200 g masła lub margaryny;
skórka otarta z jednej cytryny;
2 łyżki soku z cytryny;
250 g mąki pszennej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/4 szkl. maku.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję, ale tradycyjną formę należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 min. Należy sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!!!


5 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...