środa, 24 września 2014

Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty.



 Kochani dziś propozycja dla mam i tatusiów małych smyków w wieku 0 - 36 miesięcy. 
Zapraszam Was na warsztaty, które organizuję wraz z Bankiem Żywności w Krakowie.
Szczegóły znajdziecie tu: Warsztaty z Bankiem Żywności

Już teraz mogę Wam powiedzieć, że przewidujemy niespodzianki i że naprawdę warto przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe.


Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków.






Kuskus z warzywami (po 9. M):
1/2 szkl. suchego kuskusu;
1 pojedyncza pierś kurczaka;
marchewka;
pietruszka;
seler - kawałek (może być naciowy);
1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony);
1/2 łyżeczki masła.

Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy.




Chłodnik ogórkowy (po 2. roku):

2 ogórki
1/2 pęczka szczypiorku;
1/2 pęczka koperku;
ząbek czosnku;
250 ml kefiru lub jogurtu

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem.



Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m):

250 g truskawek;
1 łyżka mielonego siemienia lnianego;
1/2 szkl. wody

Siemienie zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z przestudzonym siemieniem lnianym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...