wtorek, 23 września 2014

Jesień... Pierogi z pieczoną dynią.

Jesień kulinarnie kojarzy mi się m.in. z pieczonymi warzywami. 
Dziś w ten szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką.








Pierogi z pieczoną dynią.

Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
2,5 szkl. mąki
1 łyżka oleju
1 jajko
1/2 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Farsz:
1 mała dynia
2 duże marchewki
1 pietruszka
cebula
2 ząbki czosnku
szczypta chili
szczypta imbiru
1 łyżka startego twardego sera + do posypania
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy chili, imbir i ser - mieszamy. 
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, olej i zagniatamy. W miarę zagniatania dodajemy wodę. Wyrabiamy co najmniej przez 5 minut, Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Farsz układamy na środku i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. 
Podajemy posypane startym twardym serem.

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...