środa, 20 maja 2015

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem.


Ostatnio popełniłam kilka chlebków. 
Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem.







Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem.
Składniki:
700 g mąki pszennej typ 480
3 łyżeczki soli
75 g siemienia lnianego
75 g ziaren słonecznika
80 g płatków owsianych
70 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki letniej wody

Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. lub do momentu, kiedy ciasto wyrośnie do wysokości brzegów foremki. Foremki wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 45 min. następnie wyciągamy ciasto z foremki i dopiekamy jeszcze 15 minut. Po tym czasie stukamy w bochenek od spodu, jeśli wydaje głuchy odgłos znaczy, że jest upieczony.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...