piątek, 8 maja 2015

Sałatka z kurczakiem w śliwkowo-miodowej glazurze.

Jakiś czas temu przeglądając bloga Kwestia Smaku natrafiłam na przepis na glazurowane filety. 
Od razu chciałam go wykorzystać i nadarzyła się okazja, koleżanki wpadły do mnie z wizytą. 
Przygotowałam więc dla nas obiad: zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym, sałatkę z kurczakiem i szarlotkę sypaną (z tego przepisu) z lodami.



Sałatka z kurczakiem w śliwkowo - miodowej glazurze.
Kurczak (na 4 porcje):
1/2 kg filetu z kurczaka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego

Składniki marynaty mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy i studzimy. Oczyszczone filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Kurczaka pieczemy około 25 min. Upieczonego wyciągamy na talerz i pozostawiamy na 7 minut, aby odpoczął. Następnie kroimy w plastry i układamy na sałatce.

Składniki na jedną porcję sałatki:
Sałatka:
Garść rukoli
garść roszponki
1/4 żółtej papryki pokrojonej w paseczki
1/4 małej czerwonej cebulki pokrojonej w piórka
4 pomidorki koktajlowe przekrojonej na pół

Umytą rukolę i roszponkę układamy na talerzu, dodajemy pozostałe warzywa i kurczaka.

Sos do sałatki:
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
1/4 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki miodu
zioła prowansalskie

Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...