wtorek, 7 kwietnia 2015

Chleb z oliwkami i cebulką.


W święta ukazał się nowy numer Małopolski Apetyt, a w nim mój artykuł o pieczeniu chleba. Zachęcam Was do przeczytania całego wydania. 



Na zachętę przedstawiam przepis na chleb z oliwkami i cebulką.



Chleb z oliwkami i cebulką
Składniki:
1 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
500 g mąki pszennej typ 480
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
100 g czarnych pokrojonych oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż drożdże się spienią. Na oliwie zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz i zioła. Dodajemy drożdże, pozostałą wodę i usmażoną cebulkę. Wyrabiamy cisto. Powinno być gęste i elastyczne. Następnie dodajemy oliwki i ponownie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste możemy dodać trochę mąki. Ciasto przekładamy do kosza do wyrastania i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie zagniatamy cisto i pozostawiamy w koszu na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 20 – 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...