W święta ukazał się nowy numer Małopolski Apetyt, a w nim mój artykuł o pieczeniu chleba. Zachęcam Was do przeczytania całego wydania.
Na zachętę przedstawiam przepis na chleb z oliwkami i cebulką.
Chleb z oliwkami i cebulką
Składniki:
1 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
500 g mąki pszennej typ 480
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
100 g czarnych pokrojonych oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy
cukier i suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż
drożdże się spienią. Na oliwie zrumieniamy pokrojoną w kostkę
cebulę. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz i zioła.
Dodajemy drożdże, pozostałą wodę i usmażoną cebulkę.
Wyrabiamy cisto. Powinno być gęste i elastyczne. Następnie
dodajemy oliwki i ponownie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste
możemy dodać trochę mąki. Ciasto przekładamy do kosza do
wyrastania i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Po tym
czasie ponownie zagniatamy cisto i pozostawiamy w koszu na kolejne 30
minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż i wkładamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Po 10 minutach
zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 20 – 30
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)