Od wczoraj chodził za mną łosoś, ale nie taki zwyczajny łosoś, taki udziwniony :) Przeglądając lodówkę i szafki wymyśliłam, że zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem.
Gołąbki z łososiem
Składniki na 8 średniej wielkości gołąbków:
300 g świeżego łososia
100 g brązowego ryżu
główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
cebula dymka
sól, pieprz
połówka cytryny
Ryż płuczemy, a następnie gotujemy przez 30 minut, Ilość wody powinna być dwa razy większa niż ilość ryżu. Oczyszczonego łososia układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, Posypujemy pieprzem i solą. Folię zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Mięso łososia rozdzielamy widelcem i mieszamy z ryżem. Cebulkę dymkę kroimy drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut.
Sos cytrynowo-śmietanowy
Składniki:
250 ml bulionu warzywnego
skórka i sok z połówki cytryny
2 łyżki śmietany 12%
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
Do wrzącego bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz koperek. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku i wlewamy do naczynia z gołąbkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)