poniedziałek, 16 maja 2016

Makaron z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce.

W fejsbukowej sondzie wygrał przepis 
na makaron ze szparagami więc to on pojawi się pierwszy.

Uwielbiam ten moment kiedy pod naciskiem widelca
 białko pęka i wypływa z niego płynne żółtko. 
Otula makaron i szparagi. 

Najprostsze jest najlepsze!

Życzę Wam smacznej wiosny :)





Makaron ze szparagami i jajkiem
Składniki na 3 porcje:
250 g makaronu spaghetti
12 sztuk szparagów
3 jajka 
ocet
sól, świeżo mielony pieprz
parmezan

Do trzech sporych garnków wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucamy makaron. Wodę oczywiście solimy. Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, Kroimy na 3 - 4 cm kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucamy przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotowujemy jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlewamy łyżkę octu i wsypujemy 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy wodę energicznie tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbijamy jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotujemy około 3 minut, wyciągamy łyżką cedzakową. 
Makaron układamy na talerzu, dokładamy szparagi, a na wierzch układamy jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem, Posypujemy parmezanem, Ja użyłam płatków ale myślę, że lepiej by się sprawdził parmezan starty na drobnej tarce. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...