Zapowiedziany przepis na zupę ze szparagów i botwinki. Polecam wszystkim, jest lekka, ale sycąca i w dodatku bardzo smaczna.
Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też kolor zupy mało buraczkowy.
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką
12 szt szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy
Warzywa myjemy dokładnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i
kroimy je na 3 - 4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi kroimy drobno.
Pietruszkę, marchewkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane
lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki kroimy na 4 części. W garnku
rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki -
chwilę przesmażamy. Następnie zalewamy około 750 ml wody i
zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy buraczki i
sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy)
dodajemy szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i
pietruszkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)