środa, 8 czerwca 2016

Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką

Zapowiedziany przepis na zupę ze szparagów i botwinki. Polecam wszystkim, jest lekka, ale sycąca i w dodatku bardzo smaczna.
Moje buraczki były mikroskopijnej wielkości dlatego też kolor zupy mało buraczkowy.







Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką

12 szt szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi

6 młodych ziemniaków

1 marchewka
1 pietruszka

kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Warzywa myjemy dokładnie. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy je na 3 - 4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi kroimy drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki kroimy na 4 części. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażamy. Następnie zalewamy około 750 ml wody i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodajemy szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i pietruszkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...