czwartek, 25 października 2012

Kokardki z cukinią i bakłażanem.

Święto Makaronu - czas zacząć!!!





Kokardki z cukinią i bakłażanem.
Składniki:
bakłażan;
cukinia;
cebula; 
pieczarki ok. 6 szt.;
pomidorki koktajlowe ok.4 szt.;
przecier pomidorowy 2 łyżeczki;  
makaron np. kokardki ok. 200 g;  
feta do przybrania;
łyżka oliwy i łyżeczka masła;
sól, pieprz, szczypta cukru;


Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około 15 min. odsączamy go w ręcznik papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki.
Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w pół talarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu i dusimy do 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy pieprzem i solą - z tą ostatnią należy uważać ponieważ bakłażan był już solony. W razie potrzeby dosypujemy troszkę cukru - gdyby było zakwaśne. Dodajemy makaron i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki i mieszamy ostrożnie.
Po nałożeniu na talerz posypujemy rozkruszoną fetą.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...