wtorek, 30 października 2012

Mini drożdżówki z serem.

Razem z Agnieszką - moją najmłodszą siostrą - przygotowałyśmy na weekend drożdżówki z serem. 
Inspiracją dla nas był przepis z książki "Łasuch literacki..." Małgorzaty Musierowicz na buchty drożdżowe.


Mini drożdżówki z serem.

Składniki:
20 g drożdży;
40 g cukru do rozczynu i około 6 łyżek do ciasta;
1/2 szkl. letniego mleka;
2 żółtka;
skórka starta z jednej cytryny;
szczypta soli;
ok. 500 g mąki;
50 g roztopionego masła.

Nadzienie:
200 g serka twarogowego;
2 łyżki cukru pudru;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
2 kropelki aromatu waniliowego ;)

lub

150 g jagód
cukier.

"Łasuch literacki" - Małgorzata Musierowicz.

Z drożdży, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, mąkę i ubijamy. Po trochu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: czyli mieszamy twarożek z cukrami i aromatem i gotowe ;)
A jeśli chcemy zrobić bułeczki z jagodami... sprawa jest jeszcze łatwiejsza - jagody posypujemy odrobiną cukru i gotowe.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy twarożkiem. Zawijamy ciasto. Powstałą roladę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, delikatnie spłaszczamy. Bułeczki natomiast formujemy z ciasta i wkładamy w środek po 1 łyżeczce jagód. Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 min. do temp. 180 stopni.


Smacznego!!!

Buchty drożdżowe z jagodami.



 Agnieszko bardzo Ci dziękuję za wspólne kucharzenie!!!

8 komentarzy:

  1. Siostrzyczko gotowanie, pieczenie z Tobą, too sama przyjemność. A ty gotujesz wyśmienicie..
    A te drożdzóweczki wyszły cudowne. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana!
      To co pichcimy następnym razem?

      Usuń
    2. Na pewno coś wymyślimy. ;)

      Usuń
  2. coś w tych proporcjach jest nie tak! ciasto wychodzi bardzo lejące, jak z tego ma coś wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzilam, czy dobrze zapisalam i takie proporcje są w książce i z takich tez korzystalam. Nie wiem czemu wychodzi zbyt rzadkie, moze to przez rodzaj mąki ja zawsze uzywam tortowej "zielonej ze smokiem". Mam nadzieje ze mimo wszystko sie udaly. Ps. Sorry za bledy ale pisze z telefonu ;)

      Usuń
  3. Witam te proporcje są złe na 100% raczej 500 gram mąki z 250 wychodzi woda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaufam Twojej podpowiedzi i poprawię przepis. Dziękuję.
      Pozdrawiam gorąco!!!

      Usuń
    2. Zdecydowanie w przepisie powinno być 250g, niepotrzebnie Pani poprawiała. Woda na 100% nie wychodzi.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...