Mocno czekoladowe, ciacho.
Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki."
Składniki:
CIASTO:
Masło - 75 g do ciasta 100g do masy;
75 g cukru;
75 g mąka;
2 jaja;
łyżeczka proszku do pieczenia;
25 g kakao;
50 g mielonych migdałów;
MASA TRUFLOWA:
350 g czekolady deserowej;
300 ml śmietanki kremówki;
75 g pokruszone herbatniki;
3 łyżki ciemnego rumu.
CIASTO
Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
MASA TRUFLOWA
W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.
Smacznego!!!
pychota - super wygląda i nieziemsko smakuje pewnie... ale bym zjadła...
OdpowiedzUsuńZ takimi składnikami....ciacho musi smakować wybornie. Wygląda przeapetycznie.
OdpowiedzUsuńAle kolorowo ozdobione;]
OdpowiedzUsuńMam tą książkę, jeszcze się nigdy na przepisach z niej nie zawiodłam :) Twoje ciasto wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńJest super słodkie, w sam raz dla takiego łasucha jak ja!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam z tej książki z białą truflą, ale z czekoladową też wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuń