niedziela, 11 listopada 2012

Rogaliki prawie jak marcińskie....

Rogale prawie jak marcińskie... 
a że prawie robi różnice....
z resztą zobaczcie sami....




Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym.
Składniki:

Ciasto:
500 g mąki;
2 jajka;
8 łyżek mleka;
4 łyżki cukru;
50 g drożdży;
200 g margaryny do pieczenia;

Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na cztery części. Zostawiamy jedną a resztę odkładamy do lodówki. Z ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią.


Nadzienie:
150 g orzechów włoskich;
50 g migdałów;
1 łyżeczka skórki z pomarańczy;
kilka kropli aromatu rumowego;
1 białko;
4 łyżki cukru.



Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę z pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :)

Do smarowania:
1 żółtko;
2 łyżki mleka.

Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika.


Smacznego!!!


Zrobione wczoraj miały być na dziś....
A zostało ich tylko tyle:


Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!!
Wszystko to dlatego, że to wyrób wspólny:
Siostra pomagała, a mąż łuskał orzechy :)
Można powiedzieć, że i syn pomógł... bo grzecznie spał!!!

Przepis na ciasto znaleziony na Onecie - autorstwa Bengi.
 Nadzienie to moja "wariacja" na temat rogali marcińskich i tego co znalazłam w przepisie z Onetu.

Życzę wszystkim udanej i spokojnej niedzieli.


PS. Przepis bierze udział w akcji:

4 komentarze:

  1. to ja porywam takiego rogalika i uciekam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rogaliki super! Piekę różne rogaliki, zwykla z marmoladą albo różą, takiego nadzienia jak Twoje nie miałam okazji przetrenować, ale na pewno się tym zajmę w najbliższym czasie. Tw rogaliki sa bardzo przekonujące:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz jest naprawdę bardzo ciekawy w smaku - polecam!!!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...