piątek, 21 grudnia 2012

Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz...

A może by tak królik na świąteczny obiad?!?

Przepis jest prosty, a cały sekret soczystego królika polega na tym, że najpierw podsmażamy go szybko żeby zamknąć pory i zatrzymać soki. A następnie powoli dusimy w dużej ilości wywaru.



Królik w porach i śmietanie.
Składniki:
królik podzielony na kawałki;
mała marchewka;
1 pietruszka;
kawałek selera;
1 duży por;
cebula;
200 ml śmietany 18%;
250 ml białego wytrawnego wina;
250 ml bulionu warzywnego;
tymianek;
natka pietruszki;
szczypior;
sól;
świeżo mielony pieprz;
2 łyżki oliwy;
1 łyżka masła.


Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano z każdej strony. Wyciągamy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika. I dusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był cały przykryty płynem. Dlatego można dolać więcej wina lub bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy śmietanę - hartujemy ją wywarem z patelni; najwygodniej wyciągnąć mięso i dokładnie wymieszać śmietanę z wywarem. Królika wkładamy z powrotem i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i szczypiorem i możemy podawać.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. przepięknie się prezentuje, zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!! U nas królik ostatnio dość często gości, bo kupujemy to mięsko dla Bąbelka na obiadki.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...