Dawno, dawno temu kupiłam formę do tarty
- bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre.
Tarta grzybowa.
300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki);
1 cebula;
2 jaja;
100 ml śmietany co najmniej 18%;
1 łyżka masła;
natka pietruszki, szczypior;
pieprz, sól
Ciasto przygotowujemy według podanego wyżej przepisu.
Grzyby czyścimy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy około 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. I odstawiamy do wystudzenia. Jajka i śmietanę mieszamy, dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki lub szczypior albo jedno i drugie :) Przyprawiamy delikatnie. Grzyby wykładamy na ciasto i zalewamy jajami ze śmietaną. Wkładamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na około 25 - 30 min.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)