poniedziałek, 22 października 2012

Tarta grzybowa

 Dawno, dawno temu kupiłam formę do tarty 
- bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na dobre.







Tarta grzybowa.


Składniki na farsz:
 300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki);
1 cebula;
2 jaja;
100 ml śmietany co najmniej 18%;
1 łyżka masła;
natka pietruszki, szczypior;
pieprz, sól


Ciasto przygotowujemy według podanego wyżej przepisu.
Grzyby czyścimy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy około 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. I odstawiamy do wystudzenia. Jajka i śmietanę mieszamy, dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki lub szczypior albo jedno i drugie :) Przyprawiamy delikatnie. Grzyby wykładamy na ciasto i zalewamy jajami ze śmietaną. Wkładamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na około 25 - 30 min.

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...