Miałam upiec murzynka przekładanego bitą śmietaną. Ponieważ jednak ostatnio często u nas gościł zmieniłam odrobinę koncepcję i powstało ciasto kawowe z kremem cappuccino.
Okazało się strzałem w dziesiątkę i szybko zniknęło ze stołu.
Okazało się strzałem w dziesiątkę i szybko zniknęło ze stołu.
Kawowy murzynek z kremem cappuccino.
Składniki:
4 jaja;
4 szkl. mąki;
2 szkl. cukru;
2 szkl. mleka;
1 szk, oleju;
2 łyżeczki sody oczyszczonej;
1/2 słoika dowolnego dżemu;
1/2 szkl. mocnego, przestudzonego naparu kawy.
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy 50 min. w 180 stopniach - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i przekrawamy na pół.
Krem cappuccino:
Składniki:
400 g (duży kubek) śmietany 30 - 36%;
2 łyżki cukru pudru;
6 łyżek cappuccino;
2 łyżeczki żelatyny;
wrzątek.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Schładzamy. Śmietanę - dobrze schłodzoną - ubijamy z cukrem i cappuccino. (Gdy zrobi się sztywna zmniejszamy obroty, żeby się nam nie zwarzyła) Powoli dolewamy żelatynę w temperaturze pokojowej i mieszamy dokładnie.
Powstały krem wykładamy na ciasto i przykrywamy jego drugą częścią.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa.
Składniki:
150 - 200 g czekolady mlecznej;
2 łyżki mleka;
1 łyżka miodu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej miód i mleko. Mieszamy i wylewamy na ciasto. Rozprowadzamy równo.
Smacznego!!!
ach, no za kawowymi ciastami nie przepadam...wyjątek to tiramisu. Niemniej jednak wygląda bardzo ładnie ;)
OdpowiedzUsuń