wtorek, 11 grudnia 2012

Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :)

Przepis na murzynka zna chyba każdy. 
Trzeba przyznać, że ciacho jest proste, ale bardzo smaczne.
Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka.
Troszkę "piernikowatą" :)


Przepis podstawowy na czarno :) Świąteczne dodatki na czerwono :)



Murzynek
Składniki na dużą blachę:
4 jajka;
4 szkl. mąki;
2 szkl. cukru;
1 szkl. oleju;
2 łyżeczki sody oczyszczonej;
2 łyżki kakao;
ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł;
1 łyżeczka cynamonu;
1/2 łyżeczki imbiru;
2 łyżki miodu.


Wszystkie składniki wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę. Dużą formę wykładamy pergaminem i wylewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 min. Najlepiej sprawdzić wykałaczką.

Bardzo proste - no nie???
:)




Przepis bierze udział w konkursie:

[KONKURS] Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!

4 komentarze:

  1. wspaniały, aromatyczny i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak!!! Doskonały opis :p
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Pyszne ciasto, muszę robić podwójne porcje, bo szybciutko schodzi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to ciasto bo można go bardzo łatwo modyfikować dodając rozmaite dodatki. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...