niedziela, 23 grudnia 2012

Pomarańcze w czekoladzie.

Wpadłam na pomysł, żeby przygotować sobie na święta pomarańcze w czekoladzie. Jedliśmy takie w Bratysławie i bardzo nam smakowały. Tyle, że moje nie są kandyzowane, a po prostu tylko ususzone...




Suszone pomarańcze w czekoladzie.
Składniki:
2 pomarańcze;
150 g czekolady mlecznej;
1 łyżka miodu;
2 łyżki mleka;

opcjonalnie malutka szczypta chili.

Przydadzą się również:
sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa i suszarka do owoców i grzybów.

Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód i mleko i ewentualnie chili.
Plastry pomarańczy moczymy w czekoladzie i za pomocą spinaczy biurowych wieszamy na sznureczku. Pod spodem umieszczamy miskę lub folię.  Jak obciekną z czekolady i troszkę stężeją układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.
Proste... a jak smakuję... a jak pachnie w całym domu....
Mniam!!!


Smacznego!!!






A tak prezentuję się choinka w pokoju Bąbelka :)


3 komentarze:

  1. pomarańcza w czekoladzie to jedno z lepszych połączeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o! a ja robiłam właśnie kandyzowane! przepyszne! :) a mam jeszcze kilka suszonych, może wykorzystam Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :), coś jeszcze ciekawego z Bratysławii?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...