sobota, 22 grudnia 2012

Wigilijne uszka z pieczarkami.

W czwartek byłam u Babci na "szkoleniu"z pierogów... Babcia ulepiła około 200 pierogów z kapustą i grzybkami. 
Cały rok... cała rodzina czeka na te pierogi!!! 
A ja poznałam ich tajemnicę....
Babcia pokazała mi również jak się lepi uszka i właśnie dziś wykorzystałam tę umiejętność.
Zrobiłam 125 sztuk uszek z pieczarkami. Początki były trudne, ale później to już leci...

Zrobiłam kilka zdjęć w czasie pracy - ich ostrość i kolorystyka... no cóż nie należą do najlepszych, ale na swoje usprawiedliwienie ( a właściwie usprawiedliwić należy Męża mego kochanego - ja miałam zajęte ręce) mogę powiedzieć, że w mojej kuchni, która jest tz. aneksem nie ma okna!!! Zatem brak naturalnego światła równa się "pomarańczowe" fotki - wiem, wiem... można by je poprawić... Ale przecież już za pasem święta i nie ma na to czasu :) 




Uszka z pieczarkami.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki;
około 1 szkl. gorącej wody - tyle ile zabierze ciasto;
1 jajko - a właściwie 1 na 1 kg mąki;

Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie elastyczne dzielimy je na mniejsze porcję, te nad którymi w danym momencie nie pracujemy nakrywamy np. talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik z ciepłą wodą - taki "ciepły kompres".) Rozwałkowujemy i wycinamy literatką kółeczka, nakładamy farsz i lepimy mini pierogi. 


Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy.


Dociskamy i wywijamy brzeg.


I gotowe! :)

Sorry za bałagan.... :p


Farsz pieczarkowy do uszek.
Składniki:
300 g pieczarek;
2 małe cebule;
1 łyżka masła;
1 - 2 łyżki bułki tartej;
sól, pieprz.

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na maśle. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, Przyprawiamy solą i pieprzem. Żeby farsz nie był wodnisty dodałam bułki tartej.

Smacznego!!!


Barszcz do uszek będę robić w niedziele wieczorem. 
Z przepisu Magdy G...

4 komentarze:

  1. fajniem że babcia zdradziła Ci swoje tajemnice, ja też zawsze swoją podpytuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie porady są najlepsze!!! Sprawdzone przez babcie, mamy...

      Usuń
  2. Pyszności:)A u Ciebie widać fach w rękach ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...