sobota, 21 grudnia 2013

Pstrąg w soli pieczony.

Uwielbiam ten sposób pieczenia rybki. 
Uwierzcie mi wcale nie jest za słony.
Pycha!



Pstrąg w soli pieczony.
Składniki na 2 porcje:
2 świeże pstrągi;
pęczek koperku;
jajko;
1 kg soli;
pieprz;
cytryna;

Pstrągi myjemy. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę. Do środka pstrągów wkładamy plasterki cytryny i koperek. Posypujemy pieprzem. Sól mieszamy z otartą skórką, jajkiem, i pieprzem. Wlewamy odrobinę zimnej wody i mieszamy. Konsystencja tej papki ma przypominać mokry piasek. W naczyniu żaroodpornym/brytfance wysypujemy połowę masy i układamy na niej pstrągi.I zasypujemy drugą połową soli. Dociskamy mocno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 - 25 min. Przed jedzeniem rozbijamy skorupkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...