niedziela, 22 grudnia 2013

Babeczki korzenne z kruszonką.

Kolejna świąteczna propozycja.
 Użyłam mieszanki przypraw, ale nadaję się również gotowa przyprawa do pierników.




Korzenne babeczki z kruszonką.
Składniki na 16 babeczek:
1/2 kostki margaryny/ masła;
2 szkl. mąki;
1/2 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 szkl. mleka;
1 jajko;
po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika;
2 - 3 łyżeczki kakao;


Kruszonka:
200 g mąki;
100 g masła;
100 g cukru.


Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...