sobota, 21 grudnia 2013

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami.




 
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami.
Składniki na ok. 15 szt.
główka czerwonej kapusty;
150 g kaszy gryczanej;
200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki);
200 g pieczarek;
cebulka;
1 łyżeczka masła;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz,
ok. 1 l bulionu warzywnego;

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę gotujemy. I mieszamy z grzybami. Kapustę gotujemy w całości. Ściągamy z główki pojedyncze liście, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 h.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...