środa, 21 stycznia 2015

Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci

Drugi z przepisów
Babci Mieci.
 


Ciasto drożdżowe jak u Babci Mieci.
Składniki:
0,5 kg mąki
50 g drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szkl. mleka
2 – 3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła

2 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min.
Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...