środa, 21 stycznia 2015

Zalewajka mojej babci.

Dziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć.
1. Na zalewajkę
2. Rybę w sosie pomidorowym
3. Ciasto drożdżowe
 
 
Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.
 

 


Zalewajka
Składniki:
200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) )
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...