Gulasz wieprzowy z dynią
Składniki:
750 g szynki
1 kg dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
200 g obranych i pokrojonych pomidorów
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
1 szkl. bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
liść laurowy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
natka pietruszki
Drobno posiekaną cebulę i czosnek
szklimy na maśle i oliwie. Dodajemy wędzoną paprykę i utarty w
moździerzu kmin. Mięso pokrojone w dużą kostkę oprószamy solą
i pieprzem. I przesmażamy z cebulą i przyprawami. Wlewamy wino.
Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę
i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion,
w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30
min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy
natką pietruszki.
Smacznego!
Ale mi zrobiłaś smaka! :) Zadam głupie pytanie- można o tej porze roku kupić dynię? :)
OdpowiedzUsuń