wtorek, 27 stycznia 2015

Gulasz wieprzowy z dynią.










Gulasz wieprzowy z dynią

Składniki:

750 g szynki

1 kg dyni

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

200 g obranych i pokrojonych pomidorów

1 szkl. czerwonego wytrawnego wina

1 szkl. bulionu warzywnego

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

liść laurowy

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

natka pietruszki

Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle i oliwie. Dodajemy wędzoną paprykę i utarty w moździerzu kmin. Mięso pokrojone w dużą kostkę oprószamy solą i pieprzem. I przesmażamy z cebulą i przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale mi zrobiłaś smaka! :) Zadam głupie pytanie- można o tej porze roku kupić dynię? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...