niedziela, 16 sierpnia 2015

Racuszki z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym.

Sierpień to czas kiedy w naszym sadzie pojawiają się jeżyny. Uwielbiam je i właściwie to nie wiem czy bardziej za ich smak, właściwości  czy może za to że przypominają mi wakacje z dzieciństwa...
Tak czy inaczej już są i zamierzam z tego faktu intensywnie korzystać :)


Racuchy z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym.

Składniki na około 12 racuchów:
400 g serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego)
2 jajka
1 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
szczypta soli

Sos jeżynowy:
szklanka jeżyn
3 łyżki cukru pudru

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, sól i ocet - mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na rozgrzaną patelnie, skropioną odrobiną oleju wykładamy łyżką ciasto. Smażymy, aż się zrumienią z obu stron.
Sos: jeżyny płuczemy, zasypujemy cukrem pudrem i miksujemy.

Smacznego!





1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...