niedziela, 17 lipca 2016

Słodkie kuleczki z kaszy jaglanej.

Wracamy do cyklu słodkości na niedzielę. 
Zrobione z kaszy jaglanej z miodem i kokosem kuleczki przypominają znane z reklam pralinki.
Idealne dla dzieci. Ale i dorośli sięgną po nie z chęcią. 






Raffaello z kaszy jaglanej.
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
250 ml mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżki miodu
100 g wiórek kokosowych
całe migdały pozbawione skórek – opcjonalnie: dla starszych dzieci i dorosłych


Kaszę jaglaną wsypujemy do sita i przelewamy gorącą wodą. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Pod koniec gotowania dodajemy masło i 40g wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy. Do letniej kaszy dodajemy miód, i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli przygotowujemy pralinki dla starszych dzieci możemy do środka kulki włożyć migdał. Obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...