czwartek, 13 września 2012

Po prostu szarlotka :)

Przepis znaleziony x czasu temu w internecie i zapisany w moim notatniczku... 
Niestety nie pamiętam strony z której pochodzi więc nie mogę podać jego autora :( za co w/w blogera serdecznie przepraszam. Mogę powiedzieć tylko, że przepis jest wspaniały i warty polecenia i przekazania go dalej.
A że w naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem jabłuszek to... trzeba im ulżyć :)
 Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
5 jajek;
1 szkl. cukru;
1 1/2 szkl. mąki pszennej;
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej;
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
250 g margaryny;
Nadzienie:
1 kg jabłek;
1 kisiel cytrynowy (ja kupiłam o smaku zielonego jabłuszka :));
3 łyżki cukru;
Do dekoracji:
cukier puder.

 
Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych; kroimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, posypujemy cukrem i smażymy ok 15 min. Studzimy i dodajemy kisiel w proszku i dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dodajemy cukier a następnie żółtka i dalej ubijamy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy. Dodajemy do ubitych jajek. Rozpuszczamy margarynę i gorącą wlewamy do reszty składników - mieszamy bardzo delikatnie.
Połowę ciasta przelewamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i zalewamy je pozostałym ciastem. Całość pieczemy 45 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!



Słodkie jabłuszka

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...