środa, 3 października 2012

Flaczki z boczniaków

Na grzyby jakoś nie mogę się w tym roku wybrać... 
Ale przy okazji wizyty w markecie kupiłam boczniaki. Tym razem przygotowałam z nich: FLACZKI.
Trzeba przyznać, że smak jest bardzo zbliżony do prawdziwych flaczków. Natomiast potrawa nie jest tak pracochłonna jak oryginał.


Flaczki z boczniaków

Składniki:
250 g boczniaków,
marchew,
pietruszka,
seler,
l cebula,
sól, (ewentualnie: magi),
pieprz,
imbir,
gałka muszkatołowa,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek,
1 łyżka masła,
1 łyżka maki.

Włoszczyznę gotujemy w małej ilości wody. Umyte grzyby kroimy w paski w poprzek blaszek i wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 20 minut, dodajemy przyprawy do smaku, z mąki i masła robimy masę którą zagęszczamy wywar. Doprowadzamy jeszcze do wrzenia i gotowe. 

Smacznego!!!






2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie "flaczki " U mnie w domu często goszczą. Tradycyjne absolutnie nie wchodzą w grę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze nazwa''flaczki'' mnie odstraszała, ale tym razem pochwalę twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...