wtorek, 16 października 2012

Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji

Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką. 

Rogaliki orzechowe.
Składniki:

200 g mąki,
150 g masła,
50 g cukru pudru,
50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych),
2 żółtka gotowane,
2 żółtka surowe,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.



Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka).
Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około 15 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Z części rozwałkowanego ciasta wycięłam foremkami małe ciasteczka. Też wyszły bardzo smaczne.

6 komentarzy:

  1. moja koleżanka kiedyś takie zrobiła i były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię rogaliki, ale przyznam się, że w ogóle nie umiem ich zwijać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne... Dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Barzo mi się podobają te rogaliki! Takie urocze i misternie uplecione-mniam!:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...