czwartek, 25 października 2012

Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim...

Przepis na to danie zapisany jest jako pierwszy w moim "pierwszym zeszycie z przepisami". 
To był mój "włoski" debiut kulinarny; bardzo, bardzo dawno temu...
Wszystkim bardzo smakuje, więc często do niego wracam.

Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni:

Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie.

:) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :)







Sos pomidorowy mediolański.
Składniki:
150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki;
duża cebula;
2 ząbki czosnku;
łyżka oliwy z oliwek;
łyżeczka bazylii suszonej;
łyżeczka suszonego oregano;
1/2 szkl. białego wytrawnego wina;
1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki;
1/2 szklanki wody spod gotowanego makaronu;
sól, pieprz, szczypta cukru;

makaron spaghetti - lub inny ulubiony :) ;
ser żółty do posypania makaronu (opcjonalnie).


Jeszcze gorące... mniam!

Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku. Gdy się zrumieni usuwamy go, a na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną drobno i boczek pokrojony w paseczki lub kosteczkę - jak kto woli :) lub mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy również bazylię i oregano. Gdy cebulka zeszkli się, a mięsko zarumieni dodajemy 1/2 szkl. wina i redukujemy. Dodajemy pomidory. Gdy pomidory zmiękną dolewamy wodę spod makaronu. Gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem około 15 min., aż mięsko będzie mięciutkie. Tuż przed podaniem dodajemy jeszcze tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru.

Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos.
Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem.

Smacznego!!!


2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...