wtorek, 27 sierpnia 2013

Wzorzysta rolada z malinami.

Od dawna planowałam przygotowanie rolady... 
Plan ten potraktowałam jak wyzwanie. Udało się i jestem z tego dumna  ^_^ 





Przepis na ciasto cygaretkowe - do zdobienia znalazłam dawno temu w gazecie, ale nie pamiętam w jakiej - przepis zapisałam, gazetę wyrzuciłam... Oczywiście można odpuścić sobie zdobienia, a zamiast tego polać ciasto polewą czekoladową.
Przepis na roladę znalazłam oczywiście na Moje wypieki, z tą tylko zmianą, że nie dodałam gorzkiej czekolady, która była w przepisie.
A krem... krem to po prostu mascarpone z malinami.

Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka. 
A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach.




Kakaowa rolada z kremem malinowym.

Ciasto cygaretkowe:
35 g masła;
1 białko;
35 g mąki tortowej;
35 g cukru pudru;

(dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap).

Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych składników dodajemy barwnik lub kakao - tak jak pisałam wyżej, pominęłam tę czynność.

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nim wzorki na papierze do pieczenia. Ja wydrukowałam sobie ornament znaleziony w necie i podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia :)
Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki.

Ciasto na roladę kakaową:
4 jaja;
100 g mąki tortowej;
100 g cukru;
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
5 łyżek kakao;
3 łyżki cukru waniliowego.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie. Ciasto wylewamy na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównujemy.
Pieczemy około 12 - 15 min w temperaturze 180 stopni C. 
W tym czasie przygotowujemy ściereczkę na którą zaraz po upieczeniu wyłożymy ciasto. Ściereczkę rozkładamy i posypujemy ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przekładamy na ściereczkę, zrywamy papier, obracamy wzorkiem do ściereczki i zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krem malinowy:
250 g serka mascarpone;
ok. 150 - 200 g malin -wedle uznania;
3 - 4 łyżki cukru pudru.

Wszystkie składniki krótko miksujemy ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwijamy ściereczkę, nakładamy masę i zawijamy ponownie - bez ściereczki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego





Przepis dodaję do akcji:

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...