niedziela, 10 listopada 2013

Rumowe trufle.

Przepis na trufle bardzo długo czekał w kolejce na publikacje. Ale to chyba dziś jest najodpowiedniejsza na to pora. 
Jakiś czas temu przyjechała do mnie siostra i obie zgodnie stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego. Przewertowałyśmy najsłodszą chyba z moich książek: "Z kuchennej półeczki. Czekolada" i znalazłyśmy dokładnie to, o co nam chodziło. Przepis spełniający wszystkie nasze oczekiwania...

Trufle rumowe.

Czy trzeba dodawać coś więcej?!?





Trufle rumowe.
Składniki na ok. 20 szt.:
125 g gorzkiej czekolady;
ok. 50 g masła;
2 łyżki rumu;
50 g wirków kokosowych;
100 g pokruszonych herbatników;
6 łyżek cukru pudru;
2 łyżki kakao.


Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści.) Po zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy do schłodzenia. Pozostały cukier przesiewamy na talerzyk. Tak samo postępujemy z kakao. Połowę trufli obtaczamy w cukrze pudrze, a drugą połowę w kakao.

Smacznego!!!

Takie trufle można przechowywać w chłodnym miejscu przez dwa tygodnie. 
(Jeśli ktoś będzie w stanie powstrzymać się od ich zjedzenia przez dwa tygodnie to proszę napiszcie :) )



4 komentarze:

  1. wyglądają super! zjadłabym sobie takie :) miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, ja mam dziś taki dzień. Niestety nie utworzę tych pyszności, nie mam rumu. :D
    Ale przepis zapamiętam i jak wrócę do domu na pewno stworzę.
    Dziękuję za ten wpis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rum można zastąpić innym alkoholem np. wiśniówką lub orzechówką. Trufle bedą miały trochę inny aromat.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...