czwartek, 7 listopada 2013

Zupa krem z brokułów.

Dzisiejszy wpis dedykuję Dominice, która kilka dni temu zapytała mnie o przepis na zupę krem z brokuła. 
No przecież to moja ulubiona zupka jest, a na blogu po niej ani śladu...

Także od dziś już będzie:



Zupa krem z brokułów.
Składniki na 4 porcje:
brokuły - mogą być mrożone;
1 litr bulionu warzywnego;
pieprz;
pieczywo na grzanki.

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku lub gotujemy na parze przez ok. 8 min., tak aby były miękkie, ale nie rozgotowane. Brokuły odcedzamy, podlewamy 2 szklankami ciepłego bulionu i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy grzanki, czyli kromki skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut.

Smacznego!!!

Przedstawiony przepis jest podstawowym, możemy go modyfikować na różne sposoby np. dodając jogurt naturalny, śmietanę lub serek mascarpone. Można też pokombinować z przyprawami np. chili. Podawać też możemy nie tylko z grzankami, ale również z groszkiem ptysiowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...