czwartek, 20 marca 2014

Owsiane ciasteczka.

Ciasteczka owsiane chodziły za mną już od dłuższego czasu. 
W końcu zabrałam się za ich przygotowanie. Przepis - jak zawsze - znalazłam na: mojewypieki.com. Trochę go zmieniłam i oto są: pyszne, chrupiące ciasteczka. Następnym razem delikatnie musnę je z jednej strony rozpuszczoną mleczną czekoladą. Dodam wtedy trochę mniej cukru do ciastek.




Ciasteczka owsiane:
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
200 g masła o temperaturze pokojowej;
3/4 szkl. cukru brązowego (w oryginale: 3/4 szkl. cukru białego i 1/4 szkl. cukru brązowego);
1 jajko;
kilka kropli aromatu waniliowego;
1 szkl. mąki;
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
2,5 szkl. płatków owsianych;
szczypta soli.

Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Miksujemy dalej. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i znów miksujemy. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy je na papier w sporych odległościach i spłaszczamy łyżką (aby łyżka się nie kleiła zanurzałam ją w wodzie, ręce przy formowaniu też :) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 min. aż będą lekko brązowe. Ciastka są miękkie więc nie należy ich od razu ściągać z blachy bo się zniszczą. Później studzimy je na kratce.
Tak jak pisałam wyżej następnym razem rozpuszczę w kąpieli wodnej mleczną lub gorzką czekoladę i pędzelkiem rozmażę ją na jednej ze stron ciasteczek.

Smacznego!!!





Jeśli chcecie być na bieżąco z moimi wpisami zapraszam Was na moją stronę na FB:




4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...