sobota, 7 czerwca 2014

Cukier różany.


W moim ogrodzie rośnie róża stulistna. 
Niestety w tym roku nie ma zbyt wielu kwiatów... Ale wystarczyło ich na zrobienie aromatycznego cukru różanego. Przepis znalazłam w Trochę inna cukiernia

W najbliższym czasie pokażę Wam kilka przepisów z wykorzystaniem tego cukru.




Cukier różany.
Składniki:
2 garści płatków pachnącej róży;
2 szklanki cukru;

Płatki dokładnie oczyszczamy i pozbywamy się jasnych końcówek. Ucieramy je w makutrze z odrobiną cukru. Gdy już będą rozdrobnione dodajemy resztę cukru i mieszamy dokładnie. Następnie wysypujemy cienką warstwą na blachę, przykrywamy lnianą ściereczką i suszymy około 24 godzin. Od czasu do czasu mieszamy cukier. Gdy będzie całkiem suchy pakujemy go do szczelnego pojemnika. Możemy go tak przechowywać około 2 - 3 miesięcy.




Kochani przypominam o plebiscycie i proszę o głosowanie na mój blog:
http://krakow.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/miksturownik,8954,190778,t,id,kid.html

1 komentarz:

  1. Powiem ci, że pierwszy raz słyszę o cukrze różanym.

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...