sobota, 23 maja 2015

Jogurtowe bułeczki z makiem.

Przepisów na pieczywo ciąg dalszy. Tym razem bułeczki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i że go wypróbujecie.




Bułeczki jogurtowe z makiem.

20 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 szklanka letniego mleka

500 g mąki typ 450

150 g jogurtu naturalnego

50 g roztopionego masła

1,5 łyżeczki soli

1 jajko do smarowania bułek

4 łyżki maku lub sezamu



Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy i na chwilę odstawiamy. Dodajemy następnie jogurt i ponownie mieszamy. Do zaczynu przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż do momentu kiedy będzie elastyczne i lekko lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki jeśli zbyt gęste trochę mleka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na godzinę w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award i będzie mi bardzo miło jeśli zechcesz odpowiedzieć na moje pytania :)
    http://smarowidla.blog.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...