piątek, 3 lipca 2015

Zdrowo kolorowo. Gotuj z nami dzieciakami - akcja Banku Żywności w Krakowie i Fundacji Tesco Dzieciom.

Dzięki Bankowi Żywności w Krakowie i Fundacji Tesco Dzieciom wzięłam udział w projekcie "Zdrowo kolorowo. Gotuj z nami dzieciakami."








Projekt ten miał na celu promocję zdrowego żywienia wśród najmłodszych. Był to cykl warsztatów odbywających się w małopolskich świetlicach środowiskowych, a tematami tych spotkań były:
1. Zasady zdrowego odżywiania
2. Higiena w kuchni
3. Jak jeść zdrowo i oszczędnie
4. Zasady savoir - vivre'u przy stole
5. Wspólne gotowanie z degustacją przygotowanego posiłku

Nie trudno się domyślić - zwłaszcza jeśli zaglądacie czasem na mojego fejsbuka, że to właśnie ja (ale nie tylko ja) prowadziłam ostatnie zajęcia, czyli wspólne gotowanie.
Nawet sobie nie wyobrażacie z jakim entuzjazmem dzieciaki (i młodzież) podchodzili do tych zajęć. Byłam, jestem i będę pod wielkim wrażeniem. Dzieciaki chętnie wykonywały polecenia, ba wręcz prześcigały się kto pierwszy i kto ma ważniejsze - smaczniejsze - zadanie :) Nawet największe niejadki ku uciesze swoich opiekunów zabierały się za przygotowania posiłków i co najważniejsze do ich zjadania.  Przy okazji wspólnego gotowania mogłam sprawdzić wiedzę jaką dzieci zdobyły na poprzednich zajęciach i nigdy się nie zawiodłam. W dodatku dzieci z dumą opowiadały, że w domach szkoliły rodziców, dziadków, albo że nie pozwoliły starszemu bratu zjeść niezdrowych chipsów. I brawo!!! Bo przecież właśnie o to w tym wszystkim chodzi - o zmianę niezdrowych nawyków.
Wszystko, do ostatniego okruszka, do ostatniej kropelki znikało z talerzyków i kubeczków.

Przepisów i dań było wiele, ale ja przedstawię Wam dziś 2 najbardziej popularne, następnym razem kolejne :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkie dzieciaki!!! Do zobaczenia!!!

Sałatka z młodego szpinaku

Składniki na 4 duże porcje:
4 szkl młodego szpinaku
2 garści ciemnych winogron
1 szklanki obranych orzechów włoskich
50 g sera do wyboru: feta, mozarella, gorgonzola
na sos:
1/4 szkl. octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka posiekanego czosnku
3/4 szkl. oliwy z oliwek
sól pieprz


Szpinak i winogrona myjemy.  Winogrona kroimy na pół. Orzechy siekamy. Do dużej salaterki wkładamy szpinak, winogrona, orzechy i pokruszony ser. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nimi sałatkę tuż przed podaniem.

Owocowe szaszłyki z sosem cynamonowym.

2 jabłka
2 gruszki
200 g truskawek
2 banany
¼ arbuza
2 brzoskwinie
Sos:
Sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu
¼ łyżeczki cynamonu

Owoce myjemy, banany obieramy. Wszystkie owoce kroimy w grubą kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Owoce nabijamy w dowolnej kolejności na szpatułki do szaszłyków i polewamy sosem. 

























3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...