Dziś dzień czekolady...
Niech więc się stanie -
czekoladowo!!!
Babeczki z czekoladą i chili.
Składniki:
1/2 szkl. oleju;
2 szkl. mąki;
3/4 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 szkl. mleka;
1 jajko;
90 g czekolady deserowej;
1/4 łyżeczki chili.
Wszystkie sypkie składniki łącznie z chili mieszamy razem. Olej, jajko, mleko mieszamy w osobnej misce. Łączymy zawartość obu naczyń.. Dodajemy startą na tarce czekoladę. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.
Czekoladowa magia - czekolada do picia.
Składniki:
2,5 szkl. mleka;
100 g czekolady gorzkiej;
1 łyżka cukru;
1/4 łyżeczki cynamonu;
5 łyżek rumu;
skórka starta z pomarańczy.
Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści dodajemy cukier i cynamon. Gorący płyn zdejmujemy z ognia i dodajemy rum i skórkę z pomarańczy.
I gotowe!!!
Suszone pomarańcze w czekoladzie.
Składniki:
2 pomarańcze;
150 g czekolady mlecznej;
1 łyżka miodu;
2 łyżki mleka;
opcjonalnie malutka szczypta chili.
Przydadzą się również:
sznurek, spinacze biurowe, folia aluminiowa i suszarka do owoców i grzybów.
Pomarańcze bardzo dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plastry około 0,5 cm. i suszymy. Ja zrobiłam to w suszarce do grzybów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej miód i mleko i ewentualnie chili.
Plastry pomarańczy moczymy w czekoladzie i za pomocą spinaczy biurowych wieszamy na sznureczku. Pod spodem umieszczamy miskę lub folię. Jak obciekną z czekolady i troszkę stężeją układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.
Proste... a jak smakuję... a jak pachnie w całym domu....
Mniam!!!
Przypominam o konkursie i możliwości wygrania książek.
Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: KONKURS
ale tu teraz ładnie :) czekolada... moja słabość!
OdpowiedzUsuńMoja też.... :p
Usuńmniam mniam :) same czekoladowe pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!!!
Usuń