niedziela, 11 sierpnia 2013

Buraczkowy chłodnik.



Chłodnik z botwinką.
Składniki dla 4-6 osób:
pęczek botwinki lub kilka młodych buraczków;
1 l maślanki lub kefiru;
ogórek świeży,
pęczek szczypiorku;
pęczek koperku;
pęczek rzodkiewki;
mała marchewka i pietruszka;
sól, pieprz;
jaja.



Botwinkę oczyszczamy i drobno kroimy, buraczki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki.
Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego!!!






3 komentarze:

  1. ostatnio taki jadłam, najlepszy na lato!
    Kraków pozdrawia i zostaje na dłużej =D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki chłodnik to za mną chodzi od dłuższego czasu. Smaka mi narobiłaś niesamowitego :)
    Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe inspiracje, a by być na bieżąco dodaję się do podglądaczy.
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, zupa wygląda wyjątkowo apetycznie! Właśnie takie tradycyjne, regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...